Su Bitiyor !

Su Bitiyor !

Küresel ısınmanın etkileri, kuraklık ve sorumsuz su tüketimi, önümüzdeki aylarda İstanbul dasusuz günlerin habercisi. Halkın kendi tasarruf tedbirlerini alması gerekiyor.






Yağışsız bir dönemden son derece sıcak geçeceği öngörülen bir döneme girildiğini vurgulayan Doğal Hayatı Koruma Vakfı Müdürü Filiz Demirayak , “İstanbul’da da nüfus, suya olan talep ve su havzalarını nasıl kullandığımız ortada. Bu tehlikeli bir durum. Yaz aylarında yaşanacak su sıkıntılarına dair her bir kentin hem kentsel hem bölgesel ölçekte bir takım eyleme planları olması gerekiyor. Ama bunla ilgili en küçük adım yok” dedi.



Demirayak, Türkiye’nin su fakiri olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyerek şöyle konuştu:



“8-10 bin metreküp olursa su zengini bir ülke oluyorsunuz. Orta düzeyde su varlığına sahip bir ülke iken su kaynaklarının kötü plansız kullanımı sonucu kişi başına su 1430 m3 e düştü. 1000 m3’ün altında su fakiri ülke oluyorsunuz.”



Doğru politikaların uygulanmaması nedeniyle, Türkiye’nin önemli sulak alanları da her geçen gün azalıyor.



Amik Gölü, Avlan Gölü, Hotamış, Eşmekaya sazlıkları gibi alanları kaybettiğimizi söyleyen Demirayak, Bunları rehabilitasyonları çok pahalı. Başarabilir miyiz bilmiyorum ama bir de kaybetmekte olduklarımız var. Beyşehir Gölü, Tuz Gölü bunlar süratle kirlenen göller ve yüzey alanları küçülen göller. Sapanca Gölü’nü risk altında görüyorum. Muazzam bir kullanım var. Etrafındaki yerlerin suyunu temin ettiği gibi. Su firmaları da buradan yararlanıyor” diye konuştu.



NE KADAR SUYUMUZ VAR

İstanbul’a su sağlayan 10 su kaynağındaki su miktarı, yüzde 49,38 ile ilk kez son 10 yılın en düşük seviyesine düştü.



İSKİ’den alınan bilgiye göre, toplam 863 milyon metre küp su tutma kapasitesine sahip Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar, Kazandere, Pabuçdere ve Yeşilçay da mevcut su hacmi 426 milyon 555 bin metre küpe indi.



Yağış döneminin Ekim-Nisan ayları arasında olduğu ve bu yıl beklenen yağışların olmaması sebebiyle geçmiş yıllara göre barajlardaki doluluk oranı düşük düzeyde kaldı.



Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul’un “uzun yıllar yağış ortalamasının” 691,1 milimetre, 2006 yılındaki toplam yağış miktarının da metre kareye 618,2 milimetre olduğunu bildirdi.



Yıldırım, “İstanbul’da son 7 ayın metre kareye düşen uzun yıllar yağış ortalaması 543 milimetreden 248 milimetreye indi. Bu ortalama yağışın 295 milimetre azaldığını gösteriyor” dedi.



Mustafa Yıldırım, Ocak ayında uzun yıllar yağış ortalamasının 87,3 milimetreden 36,8 milimetreye, Şubat ayı yağış ortalamasının 73,4 milimetreden 10,6 milimetreye, Mart ayı ortalamasının 61,4 milimetreden 47 milimetreye, Nisan ayı ortalamasının da 43,2 milimetreden 16,1 milimetreye düştüğünü kaydetti.


11-F


FORUM


ZİYARETÇİ DEFTERİ














Kaldığınız Süre..













Bu Sitede Reklam Vermek İçin Tıklayınız....
Site Hakkındaki Öneri ve Görüşleriniz